Mijn leventje in Medellin, Colombia

donderdag 24 mei 2007

Campeonato Colombo Holandesa

De spelers ‘juvenil sub 17’ van Club Deportivo Hogares Claret liepen afgelopen zaterdag teleurgesteld van het veld, na de met 3 – 4 verloren wedstrijd tegen Igleico. Tijdens het omkleden langs het veld sprak ik met rechterverdediger Juan Esteban over het feit dat hij na zijn eigen doelpunt vlak voor tijd van het veld liep. Hij besefte dat dit niet de manier is om met deze teleurstelling om te gaan.
We begonnen zoals altijd in een 1:4:3:3 opstelling met vier verdedigers op lijn en op het middenveld de centrale man naar voren geschoven, een bekende Nederlandse variant.
De afgelopen maanden hebben de spelers geleerd hoe ze tijdens het verdedigen het veld klein moeten maken. Wanneer de keeper van de tegenpartij de bal heeft wordt vaak voor de lange bal gekozen en zo veroveren we vrij gemakkelijk veel ballen. Het probleem is nog steeds in de omschakeling naar verdedigen de juiste positie te kiezen. Zo spelen de centrale verdedigers Emilio en Oswaldo te ver uit elkaar en spelen de rechter- en linkermiddenvelder Edgar en André Felipe te diep en te ver naar buiten. Dit betekent dat we veel ruimte weggeven in het centrum van de verdediging en aangezien er veelal opportunistisch wordt gespeeld door de tegenstander, krijgen we hierdoor te veel doelpunten tegen. Mede doordat er slecht wordt meegelopen met de directe tegenstander.
Als we aanvallen moeten de spelers het veld groot maken, zodat de tegenpartij een groter veld moet verdedigen. Als de keeper de bal heeft moeten Emilio en Oswaldo zich op het juiste moment aanbieden en van daaruit moet de ruimte gezocht worden. Ze hebben na maanden hameren geleerd voor diepte in het spel te kiezen, alhoewel het microfutbol nog steeds niet helemaal verdwenen is. Met name spits Juan Carlos profiteert hiervan, hij leert zich steeds beter op het juiste moment en in de juiste richting aan te bieden en krijgt steeds meer bespeelbare ballen.
De spelers moeten gaan herkennen dat ze keuzes maken in het veld. De tegenpartij speelde met een diepe centrale middenvelder met veel diepgang. Deze speler kreeg teveel vrijheid van het middenveld en zo heeft linkerverdediger Rick Alejandro geleerd dat in deze situatie hij zijn inzakkende tegenstander moet laten lopen om rugdekking te verzorgen aan de centrale verdedigers die veelal 1 tegen 1 kwamen te spelen.
De spelers waren in het begin erg bezig met de positie van de bal, nu zijn ze meer bezig met hun eigen positie ten opzichte van de bal in relatie tot medespelers en tegenstander. Het is een proces waarbij nog vele fouten gemaakt zullen worden, maar je ziet ze nu denken en dat zal ze op termijn tot betere voetballers maken. Bewustzijnsvernauwing zal plaats maken voor automatismen.
Het was goed om te zien dat het fatale eigen doelpunt van rechterverdediger Juan Esteban door iedereen werd geaccepteerd. En zo voelde ook hij zich een stukje beter na de terechte opmerking van de spits Juan Carlos op de terugweg in de bus naar de hogares, ‘we spelen echt elke week steeds beter’.