Mijn leventje in Medellin, Colombia

maandag 8 januari 2007

Club de 100

Dios mio, que bien! Ya hemos alcanzado los 2 millones de pesos Colombianos. Seguimos!

Los nuevos miembros son;

Peter & Suzanne de Groot
Karel & Sandra Breed
Jochem Meesters
Marank Elfrink
Louis & José Brink

Inscribete rapido, porque solo falta 81 lugar. El numero de cuenta con los datos estan arriba a la derecha en este sitio para una donacion por lo menos de 60.000 pesos Colombianos.

Oud en nieuw

Zondagavond 31 december 2006, 19,30 uur afgesproken om online te zijn met mijn vrienden, het was op dat moment al 2007 in Nederland. Hoewel (of juist daarom) Peter mij vertelde dat ik altijd al achter liep, was het weer als vanouds. Een beter begin van een avondje oud en nieuw in Medellin kan ik me niet wensen.
Hierna ging ik met Rosbery naar haar tante Neyda en oom Carlos om oud en nieuw met de familie te vieren. Zij wonen in de wijk Niquia aan de rand van de stad, alwaar je een schitterend overzicht hebt over de hele stad. Op het grote terras hebben we de barbecue aangezet en werd er rum gedronken. Na enkele glazen rum besloot ik om in het winkeltje op de hoek bier te kopen, omdat ik graag de hele avond wilde volmaken. Uiteraard werd er veel gedanst en om 12 uur hadden we een mooi overzicht van het vuurwerk in Medellin. ‘Feliz año’ gewenst aan iedereen in de straat en hierna ging het feest weer verder...
Nadat ik met kerst om 5.30 uur ‘s ochtends moest afhaken, had ik me nu voorgenomen de hele dag door te feesten. Om 5 uur ging ik met Rosbery, haar tante Amanda en dochter Leidy naar de wijk Bello, waar zij wonen. Op mijn verzoek zouden we een discotheek bezoeken, maar aangekomen bij Amanda thuis zocht ik het bed op en ze kregen me niet meer wakker. Que me pasa...?
De eerste van januari is het gebruikelijk om het feest door te zetten. Echt mooi om te zien, overal in Medellin zijn de mensen buiten op straat en maken ze ‘sancocho’ klaar, een traditie. Een grote pan op het vuur, aangemaakt met houtblokken, met hele aardappelen, vlees, platano en yuka,. Zo zat ik om half 12 ‘s morgens alweer aan het bier (ok, mede omdat ik het gevoel had iets te moeten rechtzetten haha) en hebben we de hele middag op straat gefeest. Grote boxen op straat met luide salsa, merengue en reggaeton. Dansen met iedereen, rum, aquardiente en bier. Erg gezellig!

Voetbaltoernooi in Acogida

Wekenlang is er in Acogida een intern voetbaltoernooi gespeeld met de finales in het weekend van 30 en 31 december. De competitie bestaat uit de verschillende slaapzalen onderling en wordt gespeeld op de binnenplaats. ´Torneo por el respeto´, een toernooi om het respect onderling te bevorderen. Althans, dat dacht ik...
De kruisfinales begonnen zaterdagmiddag 30 december en mij werd nadrukkelijk gevraagd om deze wedstrijden te leiden, omdat men niet zo te spreken was over de andere scheidsrechters. De beleving rondom de wedstrijden was enorm, er waren trommels en de kinderen zongen liederen, heel tof.
De eerste wedstrijd verliep relatief rustig, al verbaasde ik me over een ‘educador’ die als gastspeler meedeed. Hij presteerde het om, in zijn fanatisme, een medespeler uit te schelden. Beter gezegd, compleet af te branden.
De tweede wedstrijd was min of meer de finale, de favoriet tegen een team met twee ‘educadores’. Educador Nixon zocht steeds contact met Emilio, een goede speler uit het team van Hogares Claret, en zeurde constant om een vrije trap. De wedstrijden bestaan uit 5 tegen 5 op een heel klein veldje met gladde tegels en de doeltjes zijn erg klein. In het heetst van de strijd gebeurde er van alles en als scheidrechter maakte ik ook fouten. Gelukkig heb ik autoriteit, maar als zo tegen het einde van de wedstrijd een team op verliezen staat dan telt dat ook niet meer... Kortom, andere spelers volgde het voorbeeld van de ‘educador’. Colombianen zijn tijdens een voetbalwedstrijd erg individueel ingesteld en winnen is het enige dat telt. Zodra de wedstrijd op verliezen uitdraait zoeken ze de fout bij een ander, het ontbreekt ze aan zelfbeheersing en zelfkritiek. Mijn fout als scheidsrechter was dat ik dacht dat het een toernooi was ter bevordering van het onderlinge respect. De favorieten verloren uiteindelijk de wedstrijd.
Hierna had ik een discussie met Nixon. Om de een of andere reden wil hij altijd Zuid-Amerika en Europa met elkaar vergelijken.
‘Zuid-Amerikanen voetballen veel beter.’
‘Hoeveel teams uit Zuid-Amerika stonden in de halve finale van de afgelopen wereldkampioenschappen?’
‘Ja, maar Argentinië was toch veel beter dan Duitsland.’
Op het punt van vertrekken zeg ik tegen hem: ‘Waarom hebben ze verloren dan, zeker vanwege de scheidsrechter?’
De volgende dag waren de finales en sommigen voelden er niets voor om te spelen, zo benadeeld voelden ze zich. Uiteraard waren dit loze dreigementen en de favorieten, met enkele spelers die gaan deelnemen in het team van Hogares Claret, speelden om de derde plaats. Ze richtten zich vooral op elke, in hun ogen, foute beslissing van de scheidsrechter en stonden met de rust 1 – 3 achter. Mijn geduld was op en ik sprak ze erg boos toe. ‘Jullie zijn kwalitatief een veel beter team, maar toch staan jullie met 1 – 3 achter. Jullie moeten je niet bezighouden met externe factoren, maar richt je op het voetballen. Dan winnen jullie de wedstrijd alsnog.’ Dit maakte blijkbaar indruk op ze, want ik heb ze niet meer gehoord. Ze wonnen de wedstrijd met 6 – 4. Ze kwamen blij naar me toe en vroegen of ze het goed hadden gedaan...
De finale verliep goed en was spannend. Na de wedstrijd sprak ik met de educadores en vertelde dat ‘willen winnen’ en het ‘onderlinge respect’ heel goed samen kunnen. Belangrijk is om het koppie erbij te houden, iets waar ze hier nog weleens moeite mee hebben. Het was een goed gesprek, waarbij Nixon toegaf dat hij geen goed voorbeeld was voor de anderen.

Er wordt momenteel een groot toernooi in Medellin gespeeld tussen de betere ‘infantiles’ (tot 12 jaar) van deze regio. Ik was benieuwd naar het niveau en ben afgelopen zaterdag gaan kijken.
De jongeren van Acogida wilden ook gaan kijken en zo ging ik met acht ‘pelaos’ in twee taxi’s richting Estadio. Zeker drieduizend toeschouwers keken naar de wedstrijd en op de tribune sprak ik rustig met de jongens over voetbal. We trainen enkele maanden, na hun ervaringen tijdens de finales in Acogida en het zien van enkele wedstrijden 11 tegen 11 zie ik ze veranderen. Ze beginnen te leren dat voetbal een teamsport is, dat je met elkaar een beter resultaat bereikt. Ze beginnen te leren dat je zelf verantwoordelijk bent voor winst of verlies. Ik vind het schitterend wanneer ze naar me toekomen met de vraag hoe ze zich kunnen verbeteren. Kortom, er is een proces gaande bij deze jongeren die een vervolg zal krijgen wanneer we beginnen met trainen op een groot veld... Het zijn belangrijke levenslessen die ze verder helpt, dat is mijn overtuiging.

Medellin prachtstad!


Veelal zijn het kinderen die kauwgum of ander snoep verkopen, maar ook oudere Colombianen zonder werk moeten geld verdienen om eten te kopen. Hier een straatverkoper die snoep en sigaretten verkoopt.



Dit is een van de armere wijken in Medellin vlakbij het metrostation Caribe aan de 'rio Medellin'. Zoals jullie kunnen zien worden de huizen tegen de bergen opgebouwd.


Na een aantal glazen rum even een dutje doen in Parque Bolivar.

Wat een schitterend uitzicht, Medellin gelegen in een vallei.

Je kunt ook geld verdienen door muziek te maken op straat. Deze Colombiaan maakt muziek met een 'maraca' en een 'charrasca'.