Mijn leventje in Medellin, Colombia

vrijdag 27 februari 2009

Project 2010

De stichting wil werken aan een ‘totaalpakket’ voor onze doelgroep in Medellín. Dit jaar zal worden gewerkt aan een faseplan, waarin de samenwerking met andere instanties (Hogares Claret, INDER) onontbeerlijk is. Gesprekken zijn reeds gaande over de invulling van een programma. Het doel is dat het programma in het begin van 2010 volledig zal functioneren.

Veel mensen zien recreatieve en sportieve activiteiten als een gezonde tijdsbesteding waarbij de kinderen veel plezier beleven. Dat is helemaal waar! Maar hiernaast willen we als stichting ook een pedagogische omgeving creëren. Zie voor de doelstellingen van de stichting de site www.straatkinderenmedellin.com
Het programma komt er als volgt uit te zien;

Fase 0

Preventie

Medellín is een stad met veel ‘marginale’ wijken, met alle gevolgen van dien. De kinderen komen regelmatig in aanraking met de verleidingen van de straat, doordat de verzorgers niet altijd in staat zijn goed voor het kind te zorgen.
In fase 0 wordt in samenwerking met INDER (organisatie die recreatie en sport stimuleert onder de gehele bevolking in Medellín) structureel recreatieve en sportieve activiteiten georganiseerd in deze wijken voor deze kwetsbare kinderen. Tijdens de activiteiten worden ze gewezen op de gevaren van de straat en wordt het belang van de studie aagegeven.



Fase 1

Straatwerk

Veel van de kinderen op straat hebben nauwelijks of geen scholing gehad en zijn niet met hun toekomst bezig. Ze leven van dag tot dag. Veel van hen snuiven vrijwel de hele dag lijm of gebruiken andere vormen van drugs om zich aan hun dagelijkse realiteit te onttrekken. Hierdoor zijn ze vaak moeilijk aanspreekbaar.

Veel van de informatie die ze ontvangen is na vijf minuten alweer vergeten. De kinderen voorzien in hun dagelijks levensonderhoud door te bedelen, te stelen of door middel van prostitutie. Het vraagt dan ook de nodige doorzettingsvermogen en overredingskracht om de kinderen te overtuigen dat het zinvol en noodzakelijk is om te investeren in hun toekomst. Dat dit alleen mogelijk is door de straat achter zich te laten.

In fase 1 wordt het contact gelegd met deze kinderen op straat. De stichting Hogares Claret heeft een team professionals die de straat opgaan en contact maakt met deze kinderen. Door middel van recreatieve en sportieve activiteiten wordt getracht een vriendschaps- en vertrouwensband te realiseren. Het straatteam bepaalt voor elk kind persoonlijk wat de meest verantwoorde manier is om het kind te helpen. Voor het ene kind betekent dat zal worden getracht om de relatie met familieleden te herstellen, voor een ander kind kan dat betekenen dat hij of zij wordt uitgenodigd om deel te nemen aan fase 2: het opvangcentrum.



Fase 2

Opvangcentrum

Fase 2 bestaat uit een dag- en nachtopvang. De kinderen nemen vrijwillig deel aan het programma van Hogares Claret. Het opvangcentrum heeft een capaciteit van 90 kinderen (30 meisjes en 60 jongens).

In het centrum wordt de kinderen allereerst een bed en een (veilig) dak boven hun hoofd geboden. Daarnaast krijgen zij te eten, kunnen ze zichzelf wassen, tanden poetsen en hun kleren wassen. Het geeft de kinderen de veiligheid die nodig is om tot rust te komen en energie op te doen om een aanvang te maken met het opbouwen van hun toekomst. Weg van de straat, weg van de omgeving die hen uitbuit, misbruikt en verder in de problemen helpt. Veilig in een eigen bed en elke nacht een onbezorgde en goede nachtrust.

In het centrum worden kinderen geholpen bij het opbouwen van hun toekomst. Zij worden daarbij ondersteund door een team van begeleiders, pedagogen, psychologen en een arts. Zij leren met elkaar omgaan en worden voorbereid op een terugkeer naar school.

In het centrum worden veel recreatieve en sportieve activiteiten georganiseerd. De stichting speelt hierin een belangrijke rol, zo heeft het afgedwongen dat recreatie- en sportbegeleider Wilmar zich hier volledig op kan richten. De kinderen kunnen vrijblijvend meedoen en wanneer ze in aanmerking willen komen voor deelname in de voetbalschool, een volleybalteam of basketbalteam, verwachten wij een ‘tegenprestatie’. Goed gedrag in het opvangcentrum en het volgen van de lessen is een vereiste structureel te mogen deelnemen.

Samen met het kind wordt door de psychologen voor elk kind een eigen toekomstplan gemaakt. Aan de hand van dit toekomstplan werkt elk kind stapje voor stapje aan zijn eigen toekomst. Wanneer de kinderen hun toekomstplan ver genoeg hebben uitgewerkt wordt samen met hen gekeken wat de mogelijkheden zijn na het opvangcentrum.



Fase 3

Appartement semi-zelfstandig wonen

Het appartement is voor jongeren die het proces goed hebben doorlopen, maar geen familie hebben om op terug te vallen. De studie is nog niet geheel afgerond, ze zijn nog niet klaar voor de stap naar een zelfstandig bestaan in de maatschappij.
Ze leren veel dingen die voor hun nog niet zo vanzelfsprekend zijn, zoals boodschappen doen, koken, omgang met geld, etc.

Een aantal jongeren uit het appartement zitten al vanaf het begin in het project. Alle trainingen en wedstrijden hebben ze met veel enthousiasme beleeft. We hebben ze zien groeien tot stabiele jongens, die inmiddels als voorbeeld gelden voor de andere kinderen. We willen ze de mogelijkheid bieden middels een interne opleiding de jongens voor te bereiden op het organiseren van voetbaltrainingen en andere recreatieve en sportieve activiteiten in de marginale wijken en in de verschillende tehuizen. Deels krijgen ze betaald, deels moeten ze leren sparen om uiteindelijk voor zichzelf te kunnen zorgen.

Dit geldt echter niet voor iedereen en dus willen we ook jongeren met andere interesses helpen aan het opbouwen van een stabiele toekomst, middels een vakopleidingsprogramma in samenwerking met Hogeres Claret.

Fase 4

Nazorg

‘Onze’ kinderen zullen op een goede dag het programma verlaten. De één zal slechts een korte tijd bij ons verblijven, de ander meerdere jaren. Belangrijk is dat zij ook nadat zij het programma hebben verlaten weten dat ze altijd op onze steun kunnen blijven rekenen wanneer zij daar behoefte aan hebben.